Alltid fri leverans på våra blombuketter!

Så får du blommorna att hålla

En del av vårt koncept är att dela med oss av kunskap och upplysa våra kunder om hur man bäst tar hand om sin bukett. Så i detta tips går vi igenom hur du får blommorna att hålla längre. Det är så många faktorer som påverkar blommornas hållbarhet, här nedan listar vi det som är viktigast att tänka på.

1. Ett bra snitt

Ett bra snitt på blommans stjälk är helt avgörande för att den ska hålla länge. Använd en kniv, en snittkniv eller en sekatör, viktigast är att verktyget är rent och vasst. Undvik att klippa stjälkarna med sax därför att stjälken lätt trycks ihop vilket stryper blommans vattentillförsel. Däremot är ett diagonalt snitt att föredra, ju större snittytan är desto lättare är det för blomman att dricka vatten. Undantaget är lökväxter som kan skäras rakt av med en vanlig kökskniv. Snitta om blommorna efter 3-4 dagar så får du blommorna att hålla. Vårt bästa tips är att alltid ha en sekatör i kökslådan.

2. Rent, kallt vatten

Diska ur vasen ordentligt och fyll den med kallt vatten. Byt vatten så ofta du kan och glöm inte att fylla på med vatten om blommorna är törstiga! En av de vanligaste orsakerna till att buketter vissnar är helt enkelt att vattnet tagit slut, rätt så onödigt eller hur? Så byt vatten ofta så får du blommorna att hålla bättre.

3. Näring

Rätt näring och dosering i vattnet minskat bakterietillväxten och gör att blommorna får den extra energi som den behöver för att blomma ut och behålla sin form, färg och doft. Därav skickar vi alltid med näringspåsar till våra buketter, men det går också bra att blanda egen blomsternäring. 

4. Placering

Ofta vill man placera sin bukett i ett fönster eller på ett bord, gärna tillsammans med den där fina ljusstaken. Men var du placerar din bukett kan vara avgörande för hur länge den håller. Undvik soliga fönster eller fönsterbrädor ovanför element, bredvid stearinljus, i drag eller i närheten av frukt så har du bra förutsättningar för ett långt vasliv. Men om du ställer du din bukett svalt om natten håller den såklart ännu bättre!

5. Tänk återbruk

Bara för att en blomma i buketten har vissnat betyder det inte att du måste slänga alla blommor. Först kan man korta ned blommorna med nya snitt och gör flera mindre arrangemang. Torka de blommor som kan torkas och blanda in nytt från trädgården eller naturen. Tänk återbruk och använd dina blommor smart!
Här kan du läsa mer om vår vision kring återbruk.

Recept på snittblomsnäring 

1 liter vatten

2 tsk ättiksprit, 12%

3-15 sockerbitar (hårdare stjälkar, fler sockerbitar)

Blanda alla ingredienser i din vas och rör om!

Kan ni leverera till mitt postnummer?

© Copyright 2020 Blombruket